Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Πίνακες του Gustav Klimt "ζωντανεύουν"!


Μια μεγάλη φιλανθρωπική διοργάνωση η οποία συγκεντρώνει χρήματα για την έρευνα και την καταπολέμηση του AIDS, λαμβάνει χώρα στη Βιέννη κάθε χρόνο, το λεγόμενο Life Ball.Τον Μάιο του 2015 στο ετήσιο γκαλά της οργάνωσης η Αυστριακή φωτογράφος Inge Prader έδωσε σάρκα και οστά σε έργα του Gustav Klimt, βάζοντας μοντέλα να τα αναπαραστήσουν κερδίζοντας έτσι ένα προσωπικό της στοίχημα.




Η αυστριακή καλλιτέχνης επέλεξε να αναδημιουργήσει δίνοντας το "φιλί της ζωής" και ζωντανεύοντας, με τον δικό της τρόπο, εμβληματικά έργα της "χρυσής" περιόδου του Klimt. Η χρυσή εποχή του Klimt, κάτι μεταξύ ιερού και ερωτικού, στηρίζεται πολύ στη διακόσμηση των έργων με φύλλα χρυσού και στην πλούσια διακόσμηση των πινάκων θυμίζοντας τις βυζαντινές εικόνες. Διάσημα έργα αυτής της εποχής κατάφερε η  Inge Prader και αναβίωσε με ολοζώντανα μοντέλα και απόλυτη ακρίβεια, όπως η "Δανάη" και η "Ζωφόρος του Μπετόβεν".







 

Ο βιεννέζος ζωγράφος είχε επιμείνει στην αναπαράσταση του γυμνού γυναικείου σώματος που παρέπεμπε σε αλληγορίες της ελληνικής μυθολογίας. Τα έργα του αυτά προκάλεσαν έριδες στην εποχή του.






"Beethoven Frieze" (λεπτομέρεια)





Η αυστριακή φωτογράφος δεν προσπάθησε μόνο να αποτυπώσει ρεαλιστικά τις συνθέσεις του Klimt, αλλά και να τις ερμηνεύσει. Η δουλειά της για την στάση του σώματος, το μακιγιάζ και τα ρούχα των μοντέλων που χρησιμοποίησε, αποδίδουν με ρεαλιστικό τρόπο την αισθητική του ζωγράφου, ενώ παράλληλα αναπαριστούν την φανταστική, ονειρική και μαγική ατμόσφαιρα των πινάκων του.

"Beethoven Frieze" (λεπτομέρεια)




 









Ένα δείγμα της αναπαράστασης και των ερωτικών έργων ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του κινήματος της "Απόσχισης" της Βιέννης (μέχρι και πορνογράφος είχε χαρακτηριστεί στην εποχή του), στη σημερινή ανάρτηση.

Η Inge Prader ερμηνεύει κυρίως τους πίνακες Δανάη (1907), Η Ζωή και ο Θάνατος (1916), ενώ από την τοιχογραφία Beethoven επέλεξε να αναπαραστήσει τις δυνάμεις του Κακού και τις τρεις Γοργόνες.
 



"Danae" 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου